Wednesday, July 28, 2010

BF ye... bkn BFF :P


BF or breast feeding adalah antara pengalaman yg paling indah buat aku seorang ibu... sbb seingat aku, bukan semua org dikurniakan pengalaman & anugerah ini... alhamdulillah berkat doa & kesabaran aku berjaya bf, walaupun tak sepenuhnya (for me it's a huge success drpd xdpt peluang lansung!)...
proses bf utk ibu bekerja bukannya mudah... byk je hasutan2 yg mengusul susu formula as gantian atas sbb senang nnt nak keje... terasa berderau darah masa mula2 mak bg susu formula kat zara, hehehe... bkn sbb marah, tp ada sedikit keciwa di situ :P...
masa dlm pantang, aku tak buat stok pon sbb time tu xjumpa pengasuh lagi, so tatau sama ada dia willing atau tak nak bg bm (breast milk) kat zara... sbb ade sesetengah pengasuh xgemar atas sbb leceh nak kena warm kan susu, amek masa sket la rather than susu formula yg tuang je trus siap bancuh, hehehe...
keje plak tau la kan, kenkadang ok, tp kalo dah time bz tu terkejar2 nak perah susu... kalau stress sket je dah kurang, kalau skip makan je pon dah kurang sket, so kena la disiplin sket, kalau ade meeting pon curi2 kluar la jap utk perah susu, hehehehe.... luckily kat opis ade fridge, kalo xde mcm susah gak la kot...
bila dah sethn, aku stop perah, tp still bf kalau balik umah... bila anak makin besar, makin dtgla keje2 luar yg dulu bleh escape atas alasan anak kecik, hahahaha.... lg pon susu dah xberapa byk... tp sebenarnya kalau ikut mereka yg arif, kena slalu pam gak utk activate hormon, tp biasa la, penat a.k.a. malas, huhuhu.... (sori ummi, zara!)
kpd kawan2 yg belum & nak nikmati anugerah Tuhan yg tak ternilai ni, aku ucapkan all the best. insyaAllah kalau ada rezeki dapatla... berdoa banyak2, tenangkan fikiran, jgn over excited, nnt stress, susu pon 'jual mahal'...

ni yg aku pakai - Medela Harmony (credit to Lin@www.sweetbonda.com)

zila: menyokong penyusuan susu ibu...

Wednesday, July 21, 2010

Bosan...

sori kenkawan, lately ni malas nak berblog... byk benda nak tulis, yet xde masa @ idea, gugugugu...
syaaban dah nak abes, bermakna dah nak masuk ramadhan... semoga ramadhan kali ini lebih baik dr yg sebelumnya, insyaAllah...