Thursday, August 26, 2010

26 Ogos 2010

hari ni besday angah yg ke 30... aku doakan semoga dia sentiasa berada dlm rahmat Allah, selalu diberkati, ditingkatkan amal soleh, dijauhkan dr kesusahan & diberikan kelapangan, dianugerahkan kesihatan yg baik, dan dilimpahi kasih sayang yg tak terkira drpd suami & anak2...
hari ni gak besday adik sickos aku, max... sweet talker, caring, giler, sick... & sick... & sick lagi... but matured in his own way... wish him all the best...
hari ni juga aku lihat semua org tersenyum lega... mana taknye, semua dapat berita gembira, RM500 tu means a lot to many of us... for those yg di private tu, jgn la mengata kami yg sesetengahnya terover excited ni... sbb time kami nak di-reward time camni la... tu pon pukul rata je... xpenahnye sebulan gaji pon (kalau senior2 tu ade la penah merasa kot...) workload pon teruk juga... jgn la nak buat perception yg kami semua 'malas keje pon dpt bonus gak'... tak adil utk 95 peratus lagi yg bekerja keras membanting tulang empat kerat demi negara (kalo korg mana ada istilah Berkhidmat Untuk Negara kan?) jgn lupa, duit org gomen ni la yg kebanyakkannya membesarkan anak bangsa & membangunkan ekonomi negara...

zila: syukur alhamdulillah...

Wednesday, August 25, 2010

Belanja Raya...

hari ini hari gaji utk org gomen, termasukla aku...
gaji kali ini perlu beringat2 sket sbb sampai ke raya & minggu selepasnya, baru msk gaji bln seterusnya...
preaparation aku & keluarga alhamdulillah dah selesai... tp tetiba aku baru teringat... DUIT RAYA!!! aku tak ingat langsung dowh... siot je... dah la taun ni nak beraya byk tempat, huhuhu... BBB - Muar - KT... wah!!! minyak + tol + makan minum etc...etc...etc... (sblm teringat td aku cuma bajet sampai bab ni je :P)
kalau ikutkan hati, mcm xyah bagi je... yela, bukan wajib pon... tp kesian kat budak2... bajet duit raya aku slalunye termasuk utk atok & nenek... :D bila lg nak merasa duit cucu, hehehe...
so.... nampak gayanya, terpaksa la mengorek tabung, gugugugu... kalau nak kira, inilah gunanya menyimpan, nak guna time memerlukan... tp bila dah keluarkan, kenala beringat utk top-up balik kan? ;) (hatni la yg malasnye, hihihihi)
tambahan: suami saya tidak bergaji tetap, sbb tu payah sket nak bajet awal, huhuhu...

zila: selamat berbelanja dgn berhemah!

Tuesday, August 17, 2010

Dan keputusannya adalah.....

bab2 peksa ni aku mmg dah masak dah... kekecewaan tu pun dah sebati dah... sbb tu kalau time nak dpt result ape2 peksa pon aku slalunya tak over excited/ mengharap...
bila peksa ni, aku slalunye average je la... masa kat uni, cgpa aku pon cuma cukup makan je, 2.7 lbh krg... dpt A mmg tak pernah la kan... dpt D ade la 2 kali, gugugugu... so kena la repeat... yg paling 'best' tu, terpaksa extend 1 semester sbb tertinggal 1 subjek (3 ct hrs)... APAKAH...? mmg masa tu aku rasa mcm loooooooseeerrrr :P maka aku terpaksala convo sethn lewat dr rakan2 se-batch, huhuhu...
bila time nak mtk keje pon kena amek exam gak... alhamdulillah, 3 kali amek utk P*D, 1 kali amek utk L*DN, 2 kali utk peperiksaan awam gred N41, xpenah nye gagal, lulus manjang... tapinye masa tu masih belum rezeki aku, sama ada xpanggil langsung , takpun tak lulus masa intebiu... sengal btul... (sape yg penah amek & merasainya akan faham, hehehehe)...
tapi, alhamdulillah, utk ujian yg pertama sbg penjawat awam, aku telah ditakdirkan lulus... tidaklah sampai tahap cemerlang kan... but as an average jane like me, it is more than enough... mungkin krn redha bobo aku siang malam pagi petang (kenkadang weekend) bekerja... atau mungkin berkat doa anak & ibu bapa yg kadangkala terpaksa ku tinggalkan bersama sbb pegi kerja juga... ataupun doa staf aku yg turut lulus peksa lps pinjam buku aku utk baca, hehehe... hanya Dia yg Maha Mengetahui...
kpd kawan2 yg sama2 lulus, terutama yg cemerlang, syukur & tahniah... perjalanan kita baru bermula... kpd yg terkantoi, jgn putus asa... cuba lagi, pasti berjaya, insyaAllah...

zila: lega...!!!

Monday, August 9, 2010

Dah pandai dah...

zara boleh jalan masa umur 14 bln, walaupun dah mula berdiri masa 11 bln... takut2, selebihnya manja sbb dia tau ramai org kat umah nak melayan dia... tp bila ramai kenkawan kat umah wan nye tu yg dah berlari, baru la dia start beranikan diri...
sabtu lps, 1st time dia berani nak jln pakai kasut (b4 ni takut/ xconfident)... bukan main sonot lagi... lps tu, biasala, dah tamau ikut kita, nak soh ikut dia gak, huhuhu... bila tak ikut/ angkat, mula la merajuk, hehehehe...
lg satu, skang dah pandai, kejap2 kang tanya: 'ni ape?' tu tak mintak jawapan lg... xlama lg bila dah pandai, tak terjawab la aku gamaknye, hahahaha... xpe, bila byk bertanya, maksudnya otaknya sedang giat digunakan... go zara!

Friday, August 6, 2010

Nak kasut!!!!!

menyampah btul... aku skang ni btul2 nak kena bli kasut keje... slalu ade 2 pasang, tp skang ni satu dah koyak, satu lagi pon dah terkopek sket, mmg patutla dicarikan pengganti, sebelum yg ke dua tu pon tamat riwayat...
but, as usual, becoming me, aku agak memilih sket bab beli2 barang ni... nak cantik & sedap pakai tp nak murah je... kalo mahal, cantik camne pon aku tak beli... kompem! paling mahal pon RM40 kot... sampai kenkadang adik aku kata, along tu memang, kedekut! hehehehe... kenkadang rasa nak gak maen bli je kan... tp dah terbiasa la... dulu2 bab duit ni susah sket, so slalu la dok cari brg yg murah2 je...
kenkadang segan gak dgn peel ni... yelah kan, dah keje tetap, p*d plak tu, takkan la tak mampu nak bli mcm2 kan...? but, again, being me, it's in the blood already... :D
tp jgn salah sangka... u can talk abt fashion @ designer brand with me... but namanya nak bli, lambat lagi la kot! hahahahahahaha....

zila: masih tension sbb xdpt bli kasut... :P