Thursday, August 18, 2011

Gelabah...

hahaha... nampaknye smlm aku gelabah tak tentu hala... xde apa yg terjadi pon, masih spt sedia kala, maknanya lama lagi la kot aku kat sini, kuang3...

acara smlm agak lambat mula/ habisnya... 4.30 ptg br start speech, 5.15 ptg br abes... sape la tukang wat speech tu... pengisiannya bagus, esp sbg peringatan kpd pegawai muda mcm kitorg ni (aku muda ke...? hihihi...). masalahnye ble abes lambat time2 pose ni wat org tak senang duduk, masing2 dah pikir nak balik umah jem la, nak singgah param la, dah ade plan berbuka la, macam2...

anyway, seronok la sbb jumpa balik kawan2 lama, yg sama DPA of cos la kecoh kan, tp yg sama unggul tu agak segan2 la gak kan, sbb byk yg kenal muka tp tak ingat nama... tetiba mcm ada dua kelompok plak smlm, huhuhu... lambat panas la kiranya nak bleh bercampur as 1 batch tu :D

so, tahniah kpd semua kawan2 atas lantikan berkuatkuasa 15 Sept 2011... yg kena stay, teruskan kerja yg ada, yg kena tukar, masih ada masa utk mempersiapkan minda (dan fizikal maybe? hehehe)...

zila: byk benda nak kena tanya servis, maklumla nak 'bercuti panjang', huhuhu....

Wednesday, August 17, 2011

Berdebar-debar...

perasaan hari ini bercampur baur, definitely happy, but suddenly berdebar2... b4 ni tak terpikir pon, sampaila ade kenkawan yg mengingatkan...

happy sbb get promoted... berdebar2 takut dapat surat pertukaran... nowadays, we never knew, apatah lagi polisi KPPA yg baru agar semua PTD jd all rounder, xleh dok kat satu tempat lama2... aku? tolak campur masa kontrak, dah 7 taun aku kat sini... 7 taun woooo... itu sebab la aku berdebar-debar, ngeee~

apa2 pon kita tunggu petang karang... semua pon rezeki... Dia tahu apa yg terbaik... yg penting kerja kena bagus, sentiasa berfikiran positif, jgn mudah putus asa, berusaha utk jd yg terbaik, dan sentiasa ingat bahawa rezeki itu semua dtgnya dr Allah... kita sbg hambaNya hanya perlu mencarinya dgn ikhlas dan amanah...

i'll reveal the verdict soon...

zila: syukur...

Monday, August 15, 2011

My Life Really Begin at 30, ahaks...

dear frens,

masa blom 30 dlu, aku slalu risau, keje tetap takde lagi, dok kontrak memanjang, kawen pon blom, ntah ape nak jadi, nak kata tak berkawan dgn org, mustahil la kan, hahaha...

tp alhamdulillah, Dia lebih Mengetahui drpd segala makhluk, rezeki aku rupanya lps dah umo 30... aku kawen few days after entering the 3Series... few months after that, dpt panggilan interview for my current job, and again, alhamdulillah, on the fifth times at last i got the job... hahaha, sengal tak?

then, dapat plak joined DPA with the previous group, which is very fortunate for me as i could confirmed earlier frm my original batch's mate, alhamdulillah... and definitely given the opportunity to know many more lovely people, hehehe...

after completing DPA, i received the good news, i'm pregnant for my first child, zara... i feel lucky enough because somehow i was quite afraid of not getting preggy after 2 yrs of marriage, after all i'm already in the 30s, tp tu la namanya rezeki...

few days ago, we've got the news that all of us in the government will receive some incentives (actually haini dah dpt pon, hua3)... and followed by another good news of getting promoted to the next level of my carrier... kegembiraan berganda di Ramadhan kali ini... sudah pasti ini adalah rezeki pd anak kedua kami, insyaAllah akan hadir 2 bln lagi... semoga semuanya selamat & sihat hendaknya, aminnn...

sbb tu ble kadangkala org merungut ttg duit/ kerja, bersabarlah... teruskan usaha dan berdoa... insyaAllah, Allah tidak akan menganiaya hambaNya jika kita tidak berhenti memohon kepadaNya, hanya Dia yg lebih tahu apa yg terbaik utk makhluk ciptaanNya...

zila: yes, my life really begin at 30... alhamdulillah... :D

Wednesday, August 10, 2011

NAR 164

hehehe... entry kali ni pasal keta... bukan keta baru, tp keta yg akhirnya dan 'selamat' dijual setelah lama berkhidmat kpd tuannya...

keta ni kancil 1st edition, auto, kaler silver... bukan keta aku ngan bobo, tp keta ayah (FIL)... byk dah berjasa kat kitorg tapinya, esp zaman2 bacinto dlu, hehehe... maklumla, keta kecik, auto plaknye, senang nak chilok2 kalau jln2 kl tu... paling jauh rasanya kami naik keta tu pg wedding kat teluk intan, lg satu masa 1st time bobo dtg kg kat muo masa wedding cousin aku, hehehe...

tp ble bobo ade keta baru back in 2007, keta tu dah tak diperlukan lg krn perlu berkhidmat pd ayah plak (b4 tu ayah ade keta laen)... so, dah lama la tak naik... last skali rasanya dlm taun ni, tu pon ntah dah lama gak la, huhuhu...

pagi td dia telah selamat dijual kpd used car dgn harga rm4100... kira ok la, memandangkan keadaannya yg bleh kata uzur, ekon xde, tingkap xleh bukak, hua3...

selamat jalan kancil, akan datang keta baru plak, insyaAllah... :D

zila: ade org tak sabar nak naek keta baru (my FIL, miehehehe)

Friday, August 5, 2011

Ramadhan Mubarak

Assalamualaikum frens...

it's been awhile since my last entry... sangat malas & xde citer nak kongsi... (yeke? excuses...)

my baby dah turn 7 months this ramadhan, which means dah beso la yek... kali ni aku mmg byk2 berdoa agar dianugerahkan kesihatan yg baik sepanjang bln pose ni, agar bleh le dpt pose penuh spt yg sepatutnye... maklumla, kali ni peknen senang sangat kena kembung/ hangin satu badan... which i rarely complain, rather than blaming myself for not having my meals on time/ accordingly, hehehe...

my motto is, never complain during your pregnancy... it's not good for u & ur child, also for ur hubby & ur eldest child... tp ble dah sakit tu membebel la gak kan, hehehe... being human, of cos la... ngeee~

my pregnancy kali ni pon byk btol upside down... meaning in our marriage life... for the first time we fought like hell... damn... at last merasa la gak kan... people said kalau tak gaduh besar tu tak sah la kan, esp within the 1st 5 yrs... anyhow, it happened during this pregnancy, which makes me quite depress for quite some time... luckily, being me, i could manage it by separating my moments btw personal & work, btw our own family & our parents... alhamdulillah it's all settled without any ugly decision, even some bad words had been said... but that's what marriage is... full with garden of roses, have to cherish the nice smells & pretty blooms, but also need to bare with the thorns, aight?

this situations really makes me wiser, as a woman & as a wife... alhamdulillah, we manage to handle it... and insyaAllah, we'll be better in any arguments next time, hehehe...

raya kali ni aku tgh kowtim lg dgn bobo nak raya kat kg aku... maklumla, sejak kawen xpenah lg raya pertama kat kg aku, mmg semedang je kat sini... ape nak buat, dah tanggungjawab... alhamdulillah kali ni ade plan lain dr ipar duai, so aku ade can la kot... pray harder zila!

so, sempena dah hari kelima pose ni, aku nak ucapkan selamat habis minggu pertama pose, masih berbaki 3 minggu, semoga dipenuhi dgn ibadah & dilimpahi rahmat dr yg Esa... amiiinnn...

zila: senang btol mengantuk pose2 ni... haish... :P