Friday, November 4, 2011

Ahlan Wa Sahlan Adlina Nur Farhana....

alhamdulillah... setelah melalui waktu menunggu yg mendebarkan, akhirnya anakanda kedua kami telah selamat dilahirkan...

40 weeks plus 1
check up di PK Bangi... Dr kata bb oblique, so she advised me to0 go straight to the hospital, since that dah over due... hhmmm... makan lunch dlu, balik umah, mandi, solat zohor, br gerak g spital... ramainye org nak bsalin, heheheh... lama menunggu, dr nak check up sampai le nak masuk wad... sampai pkol 2.15, masuk wad pkol 7.30, huhuhu... sabo je la, hehehe...

40 weeks plus 2

Dr kata bb dah ok, so kita tunggu sampai ade contraction... tp harap2 bukan haini la sbb mak xde, pg oout station, hahahaha... camtu la kita esok pon, anak nak beranak sibuk lg nak keje, nak wat camne, zaman moden, hehehe... so, tunggu lagi, bosan nye, rindu zara, wuaaaaaaa.....

40 weeks plus 3
jeng3, tetiba Dr kata, bb dah gerak balik ni, xpe, nnt sy btolkan... huh? gler neves... maklumla, anak pertama trus czer, tetiba kali ni ade adegan seluk-menyeluk ni.... hadoi.... senak siot masa dia btolkan bb tu... elok abes je, trus msk 1st induce... so, tunggu dgn berdebar2... ish, rasa gak la sket2, tp tak kuat, xpe tunggu je... subuh tu kena check lg, owh, still 1.5cm, masuk ubat kali kedua... tunggu lagi....

40 weeks plus 4
tak sabar nak tunggu haini sbb zara bleh naik... rindunye kat dia, sian sbb dok kat umah, tanya2 ble nak tgk mak... smlm dah dtg tp xleh naik, nangis dia, siaannn... sedih dengar... tetiba ble dia dah dtg, time tu la plak Dr nak check, trus induce kali ketiga, huhuh... 3 jam xdpt nak main dgn dia, dia tgk je, siannye... sambil2 tu suap dia makan, mata dia sayu je, huhuhu... sedihnye... nak balik tu nangis sampai rumah. hadoi, dugaan sungguh... yg aku ni plak, contraction still slow, sabar lagi, tunggu...

40 weeks plus 5
hr ni zara dtg lg, dpt main dgn dia, tidurkan dia, puas rasanya... still xde progress, contraction slow, stick with 2cm je... hadoi... rasa sgt kecewa & konfius... kecewa sbb xde progress even though dah mcm2 buat, Dr pon dah btolkan bb buat kali kedua... konfius sbb tetiba rasa btol ke bleh normal, or czer je lg... kalau czer lps ni dah cfm xleh bsalin biasa... masa ni aku mmg berserah 100% kpd Nya, mmg dah buntu...

40 weeks plus 6
haini Dr lambat sket... tetiba masa check, dia kata, bb cfm oblique, so stop all procedure, prepare for czer... hah? btol ke ni? Dr kata, buang masa je kalau tunggu, lg pon mmg dah overdue, status bb plak they called unstable, maksudnye tak tetap kedudukannye.... elok aku sudah mandi & solat zohor, Dr trus dtg amek darah & pasang jarum... eh, skang ke Dr? yelah, nak tunggu ape lg, at any time frm now... wow! gler neves... tetiba nurses plak dtg, salin baju, masuk drip, psg urine bag etc... ish, gler cepatnye, tetiba rasa tak sedia... camne ni? baca je la semua zikir yg ingat, sempat call abg je... tp oleh krn cepat sgt, tak sempat jumpa sapa2 pon b4 czer, gler takot time tu, pasrah je....


the procedure took abt 1hr... masuk 3.40 ptg, abes pkol 4.40 ptg... after 40 mins monitoring trus htr kat wad... tp rupanya ade problem gak, darah kluar byk gler... ble naik wad pon sama... ble Dr check, rupanya darah beku tak dikeluarkan. makanya Dr pon dgn sedaya upaya mengorek semua darah beku tu almost 1hr... masa tu aku rasa mcm nak mati plak.... kepala blank je... lps tu mcm biasa puasa lg 6 jam utk hilangkan ubat bius tu, lps tu br bleh minum sket2, takut muntah...


Day 1

pagi tu rasa pening, abg dtg bwk bubur pun xleh nak makan, skali bleh Dr dtg check dia kata pucat gler, hb pun drop jd 7, so dia soh masuk darah 1 beg... hah? aku sebolehnye nak elakkan, tp nampaknye kali ni mmg tak dpt, kalau tak nnt lambat process recovery... makanya aku redha... aku doakan tuan punya darah tu dilindungi & dirahmati Allah, kalau dia bukan muslim semoga dia dibukakan nur utk beriman kpdNya, amin...


so..... aku discharge hari ketiga.... selamat datang ke dunia ini wahai anak ku Adlina Nur Farhana... semoga menjadi anak yg solehah, comel & ceria....


zila: panjang la plak, hehehe...

2 comments:

  1. congrats zila! happy for you. mesti comel baby hehe. wahhhhhh begitu taxing pengalaman kau nak melahirkan anak kedua nih ye. alhamdulillah, everything is ok :) now rehatlah puas-puas kat rumah ok?

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete