Thursday, September 8, 2011

Pregnancy...

as u can see, i rarely talk abt my pregnancy, yg ni mahupun yg previous... reason? lots of my frens still not being lucky or blom ade rezeki nak menimang cahaya mata... so, somehow i felt unfair for me to reveal 'all' abt it sedangkan akan ada yg sedih/ berasa hati... saya bercakap melalui pengalaman, hehehe...

well, smlm adalah check-up utk minggu ke 34, maksudnya dah tak lama dah, hehehe... nervous tau, maklumla tak penah rasa sakit bersalin, apatah lagi bersalin normal... my last pregnancy had ended by c-sec... ada placenta previa (PP) type 2, definitely xleh bersalin normal, even xleh tunggu kluar tanda pon, kalau dah kluar tanda tu maknanya kena emergency operation, huhuhu... so, cukup je 38 minggu, baby dah matang, trus potong... jeng3... maka lahirlah Arissa Nur Zaharah binti Mohamad Noor pada 19 Mei 2009, jam 9.09 pagi, seberat 2.9kg di Hospital Serdang... Alhamdulilah...

as for this little child, alhamdulillah, smlm for the first time hb reading aku 12.1... fuh, lega banyak sbb masa 1st preggy ade masalah hb, kali ni ok & stabil... check-up dgn dr pakar pon kata uri kat atas, insyaAllah xde masalah PP, just nak kena check lagi sama ada bleh besalin normal ke tidak... since that dlu c-sec, ade percentage gak la utk luka lama koyak kalau besalin normal, but it depends on luka lama tu la, dan of cos time meneran tu la kan, kot terlebih sudah, hahaha... tu yg menambahkan nervous... tgk jugak berat baby, kalau baby besar mmg xleh wat ape la, potong lagi! muahahaha...

ape2 pon alhamdulillah dlu tak rasa sakitnye even kena operate... harap2 kali ni pon ok gak... asalkan semuanya selamat, amiiinnn... kalau tanya ramai org pon slalunya bukan trauma nak beranak, lebih kpd trauma nak mengandung sbb mabuk etc... itulah hikmah dan kelebihan yg Allah bagi kpd ibu, kan?

aku juga berdoa kali ni xyah nak dok spital lama2... last time, sbb PP tu aku kena warded 2 minggu, dr week 36 sampai besalin... bosan gler, huhuhu... harap2 kali ni xde la kena mcm tu, kesian kat kakak zara, nnt dia sedih2, cari ummi dia malam2... kakak zara kan manja, hihihi...

40 days to go... :D

zila: Selamat Hari Raya!!!

No comments:

Post a Comment